Weer beschikbaar! Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk, volledig herziene en uitgebreide

De volledig herziene en uitgebreide druk van het Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk (verschenen november 2014).

 • 11 nieuwe verrichtingen toegevoegd
 • Beeld en tekst van 12 verrichtingen ingrijpend veranderd
 • Teksten van 40 verrichtingen geactualiseerd

 

Meer dan twee jaar is gewerkt aan de volledige herziening van het enorm succesvolle Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk. Ruim 80% van de huisartsen in Nederland heeft sinds het verschijnen in 2009 dit praktische naslagwerk aangeschaft. Het handboek is nu volledig geactualiseerd en uitgebreid. Nieuwe verrichtingen zijn toegevoegd en bestaande verrichtingen zijn verbeterd en geactualiseerd op basis van de laatste inzichten.

 

nhglogo.png

NHG-leden kunnen dit boek voor een ledenprijs van € 114,75 bestellen. Vult u bij het afronden van uw bestelling de code NHG201610 in.

 

Nieuwe verrichtingen:

 • Prik- snij en spataccidenten
 • Anticoagulantia
 • Xantelasmata
 • Oor uitspuiten
 • Correctie van een uitgescheurde oorlel
 • Acromioclaviculaire distorsie en luxatie (nieuw)
 • Tendovaginitis stenosans (trigger finger): operatieve correctie
 • Vastzittende ring
 • Injectie in het MTP-1 gewricht
 • Teenfracturen
 • Suprapubische blaascatheter

Het uitvoeren van een verrichting biedt een verfrissende afwisseling op het luisteren, praten, voorlichten, adviseren, coachen en voorschrijven binnen de huisartsenpraktijk. Dat het incideren van abcessen, het verwijderen van benigne tumoren en het hechten van wonden tot de basistaken van de huisarts behoren, is algemeen bekend. Maar de mogelijkheden gaan veel verder. In dit rijk geïllustreerde standaardwerk wordt aan de hand van stapsgewijze instructie, verhelderende foto’s en tekeningen een groot aantal verrichtingen toegankelijk gemaakt.

 

Alle ingrepen zijn zoveel mogelijk van beeldende casuïstiek voorzien en worden volgens een heldere, vaste structuur behandeld:

• Achtergronden

• Indicaties en contra-indicaties

• Valkuilen

• Instrumentarium en materialen

• Voorbereidingen

• Stapsgewijze beschrijving van de verrichting

• Complicaties

• Nazorg

• Literatuur

 

Naast het systematisch beschrijven van de verrichtingen zelf, is er natuurlijk veel aandacht voor het instrumentarium, de organisatie, de administratie en het wettelijk kader. Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk is een aanrader voor elke huisarts en AIOS. Het boek is een praktisch hulpmiddel bij het repeteren en uitbreiden van vaardigheden, het toetsen van routines, het maken van taakafspraken met de praktijkassistente en het op orde houden van het instrumentarium.

 

Dit boek instrueert niet alleen, het inspireert ook. De huisarts zal na het lezen ervan nauwelijks kunnen wachten om met de nieuw verworven kennis aan de slag te gaan. Om te bouwen aan een praktijk waarin verrichtingen een integraal onderdeel uitmaken van de patiëntenzorg. Verrichtingen die  bijdragen aan het werkplezier van het gehele huisartsgeneeskundige team.

 

Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk is een coproductie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Prelum Uitgevers.

Recensie

"Hier hebt u voor de prijs van € 135,00 bijna 2 kg goed gedocumenteerde ‘verrichtingen’. De hernieuwde druk in deze bekende uitgave van NHG bevat een tiental nieuwe onderwerpen en is met bijzonder grote zorg gerealiseerd. Zo’n leerboek zou eigenlijk in geen enkele opleidingspraktijk of dienst mogen ontbreken. [...] De plaatjes zijn zeer instructief, maar ook elk onderwerp wordt mooi aangebracht met duidelijke verklaring en onderbouw, discussie en alternatieven en mogelijke verwikkelingen erbij. Artsen met zin voor technische handelingen vinden er zeker hun gading bij. De minder geïnteresseerden zouden er goesting door krijgen om zelf weer wat meer kleine heelkunde te beoefenen naast NKO, huidaandoeningen en andere letsels van het bewegingsapparaat die enige vaardigheid vereisen. Misschien moet de faculteit een exemplaar van dit handboek bezorgen aan alle met haar verbonden opleidingspraktijken." 


Vesialius
, oktober 2015, Em. prof. dr. Chris Geens 

 

"Dit prachtig uitgegeven boek gaat volgens mij zelfs de grootste twijfelaars aan de lol van kleine chirurgie in de huisartsenpraktijk over de streep trekken. [...] Elk hoofdstukje is systematisch opgebouwd en voorzien van foto’s of tekeningen per stadium van de ingreep. Hoewel training en supervisie natuurlijk nodig blijven, kun je er zo mee aan de slag. Ook voor meer ervaren snijders staan er handige tips in.[...] Maar voor de rest, huisartsen, huisartsen in opleiding en verpleeghuisartsen: gelijk kopen dit boek." (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde)

 

"Van sommige boeken krijgt zelfs een huisarts die haar stethoscoop aan de wilgen heeft gehangen zin om steriele handschoenen aan te trekken, het instrumentarium klaar te leggen en de eerste beste voorbijganger met een bultje op tafel te leggen. Snijden maar! Zo'n boek is Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk. [...]  Het boek laat niets aan verbeelding over. Een heerlijk boek voor de huisarts die het betere snij- en knutselwerk wel kan waarderen. (Medisch Contact)

 

"Dit boek levert elke huisarts de handvaten om de kwaliteit van zijn ingrepen te toetsen en zo nodig te verhogen. Het boek kan ook een prikkel zijn en als leidraad dienen om het arsenaal aan verrichtingen uit te breiden. [...] Elk hoofdstuk kent een systematische indeling. [...] Dit boek heeft een zeer heldere beschrijvingswijze en is prachtig en rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen. Ondanks zijn stevige prijs behoort dit boek in elke huisartsenpraktijk aanwezig te zijn.""(Huisarts & Wetenschap)

Inhoud

Voorwoord
Voorwoord bij de vijfde druk
Dankwoord
Algemene inleiding en verantwoording
Redactie en auteurs


DEEL 1 ALGEMEEN
1 Praktijkorganisatie en de rol van de praktijkassistente
2 Instrumentarium
3 Behandelkamer
4 Hygiene, reiniging en sterilisatie van het instrumentarium
5 Profylaxe van endocarditis en tetanus
6 Prik-, snij- en spataccidenten
7 Anticoagulantia
8 Informatie en registratie
9 Pathologisch-anatomisch onderzoek
10 Incisies
11 Hechten: materiaal en technieken
12 Caustica en elektrochirurgie
13 Cryotherapie
14 Anesthesie
15 Reiniging en desinfectie
16 Injecties
17 Biopt
18 Wondzorg


DEEL 2 SPIJSVERTERINGSORGANEN
19 Mucocele
20 Tongriempje
21 Getromboseerde anale randvene
22 Hemorroiden
23 Ascitespunctie


DEEL 3 OOG
24 Corpus alienum in het oog en cornealaesie
25 Chalazion
26 Xanthelasmata
27 Bovenooglidcorrectie


DEEL 4 OOR
28 Otitis externa
29 Oren uitspuiten
30 Correctie van een uitgescheurde oorlel

 

DEEL 5 TRACTUS CIRCULATORIUS
31 Sclerosering varices

 

DEEL 6 BEWEGINGSAPPARAAT
32 Repositie van de acute schouderluxatie
33 Acromioclaviculaire distorsie en luxatie
34 Claviculafractuur
35 Injecties in de schouder(gordel)
36 Repositie van het zondagmiddagarmpje
37 Bursitis olecrani
38 Tendovaginitis of morbus De Quervain
39 Carpaletunnelsyndroom
40 Ganglion
41 Vingerluxatie
42 Malletvinger
43 Tendovaginitis stenosans (trigger finger): injectie
44 Tendovaginitis stenosans (trigger finger): operatieve correctie
45 Vastzittende ring
46 Bursitis trochanterica
47 Kniegewricht: aspiratie en injectie
48 Bursitis prepatellaris
49 Enkeltape bij een verzwikte enkel
50 Injectie in het MTP-1-gewricht
51 Teenfracturen

 

DEEL 7 TRACTUS RESPIRATORIUS
52 Epistaxis

Student? Vraag om een offerte*

Betaling na ontvangst

Gratis verzending*

Snelle levering

BESTELLEN
Onze prijs 135,00 euro
RedactieA.N. Goudswaard, C.J. in ’t Veld, W.L.M. Kramer
TaalNederlands
ISBN9789085621393
Verschenennovember 2014
Omvang500 p.
MediumHardback
VakgebiedenHuisartsgeneeskunde
Algemeen medisch