Gids voor herstel van eetstoornissen

 • G.. Noordenbos A. Taekema
€ 27,30
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige boeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving
Eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornissen zijn vaak erg hardnekkig. Herstel is een moeizaam en langdurig proces. Dit boek geeft inzicht in het herstelproces van mensen met een eetstoornis. Hoe verloopt dit proces? Wat maakt het voor eetstoornispatiënten zo moeilijk om hun eetgedrag te veranderen? Waardoor raken ze uiteindelijk gemotiveerd om te herstellen? Welke angsten moesten ze overwinnen? Wat zijn voor hen de belangrijkste criteria voor herstel? Hoe kan voorkomen worden dat ze terugvallen in hun oude eet- en denkpatroon? Deze vragen worden uitvoerig beantwoord. Doordat in Gids voor herstel van eetstoornissen veel ex-patiënten aan het woord komen die vertellen over hun herstelproces, wordt duidelijk dat niet alleen herstel van eetgedrag en gewicht belangrijk is, maar dat ook het krijgen van meer zelfvertrouwen en eigenwaarde essentieel is. Verder zijn het uiten van gevoelens en behoeften en het beter opkomen voor zichzelf belangrijke elementen bij het herstel. Ook vermindering van faalangst en perfectionisme zijn belangrijk, evenals het krijgen van een positievere lichaamsbeleving en de verbetering van sociale contacten. De ervaringen van ex-patiënten kunnen als voorbeeld en gids functioneren voor mensen met een eetstoornis. Dit boek is niet alleen bedoeld voor patiënten, maar ook voor eenieder die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft, zoals hulpverleners en ouders, partners, vrienden en vriendinnen van patiënten.

Dr. Greta Noordenbos is universitair docent Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar preventie van eetstoornissen, herstelmogelijkheden en langdurige eetstoornissen, waarover zij diverse boeken en artikelen publiceerde. Zo vormde zij samen met prof.dr. Walter Vandereycken de redactie van het Handboek eetstoornissen. Ook maakte zij deel uit van de werkgroep voor het ontwikkelen van de richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van eetstoornissen 2006.
Inhoudsopgave

Voorwoord

Dankwoord

Inleiding
 1. Kenmerken en risicofactoren van eetstoornissen
 2. Ontwikkeling en gevolgen van eetstoornissen
 3. Fasen in het herstelproces
 4. De motivatie voor herstel
 5. Herstel van het eetgedrag
 6. Het verkrijgen van een positieve waardering van het lichaam
 7. Lichamelijk herstel
 8. Psychisch herstel: zelfvertrouwen en eigenwaarde
 9. Emotionele ontwikkelingen
 10. Herstel van contacten en relaties
 11. Belangrijkste vragen en antwoorden over herstel van eetstoornissen
Literatuurlijst
Review
De laaste jaren verschijnen veel boeken over eetstoornissen. Hoe onderscheid deze gids zich van al die andere boeken? Ten eerste is de schrijfster deskundige: ze doet al jaren onderzoek naar de preventie en herstelmogelijkheden van eetstoornissen. [...] Ten tweede is dit boek makkelijk leesbaar door een logische opbouw en een samenvatting aan het eind van elk hoofdstuk. In elf hoofdstukken geeft de schrijfster duidelijk weer hoe een eetstoornis ontstaat, wat de gevolgen zijn en welke factoren het herstelproces beïnvloeden. Er komen ook ex-patiënten aan het woord om inzicht te geven in hun ervaringen. Ten derde is het boek geschikt voor zowel patiënten, als familieleden, als vrienden en hulpverleners. Het taalgebruik sluit aan bij al deze doelgroepen ( F. Langens, Huisarts & Wetenschap, januari 2008)
Vakgebieden
Productdetails
Uitgavejaar 2007
ISBN 9789058981226
Verschijningsdatum 11 okt. 2007
Omvang 208
Editie 1
Auteur(s) G.. Noordenbos A. Taekema
Bindwijze Ingenaaid
Taal Nederlands
Gerelateerde producten
Handboek psychiatrisch onderzoek
Handboek psychiatrisch onderzoek Michiel W. Hengeveld Desiree Oosterbaan Joeri Tijdink
€ 47,25
Maudsley Prescribing Guidelines in Psychiatry
Maudsley Prescribing Guidelines in Psychiatry David M. Taylor Thomas R. E. Barnes Allan H. Young
Speciale prijs € 64,00 Normale prijs € 70,20
Stahl's Essential Psychopharmacology, 4th revised edition
Speciale prijs € 103,68 Normale prijs € 114,00

Scroll to top