Handboek effectieve communicatie in de huisartsenpraktijk

 • dr. P.W. Dielissen, drs. E.J. van der Jagt, dr. A.A. Timmerman
Actie beschikbaar tot 30-9-22
Speciale prijs € 81,72 Normale prijs € 100,45
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige voorgeschreven studieboeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving
Effectieve communicatie is een van de belangrijkste competenties van de huisarts. Toch blijft dit deelgebied bij (na)scholing soms onderbelicht en wordt het - ten onrechte - als vanzelfsprekend beschouwd. Optimaal communiceren kan het consult en de praktijkvoering veel doeltreffender en plezieriger maken. Dit leerzame en inspirerende boek houdt de huisarts een spiegel voor. Heb ik mijn communicatie met patiënten, praktijkmedewerkers en andere zorgverleners op orde? Houd ik genoeg rekening met de achtergrond van de patiënt en andere contextfactoren? Hoe breng ik informatie optimaal over en verlaat de patiënt met een tevreden gevoel de spreekkamer? Meer dan zestig deskundige auteurs werkten mee om alle facetten van huisartscommunicatie in één praktijkgericht boek te vatten. Na het bestuderen ervan zult u zich gesterkt en zeker voelen in uw communicatieve handelen. Het Handboek effectieve communicatie in de huisartsenpraktijk begint met de grondslagen van effectieve communicatie. Daarna komen diverse thema's rond arts-patiëntcommunicatie in het dagelijkse consult aan bod, gevolgd door een gedeelte over communicatie binnen de eigen huisartsenpraktijk en met andere zorgverleners. Elke paragraaf kent een vaste, heldere structuur en bevat tevens een casus en kernpunten voor de praktijk. Dit boek is, na de handboeken over verrichtingen en diagnostische verrichtingen, het derde deel in de succesvolle reeks coproducties van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Prelum | Medische Media en Nascholing. Wederom is het een fraai vormgegeven naslagwerk dat niet mag ontbreken in de collectie vakliteratuur van de huisarts. Ook voor aios huisartsgeneeskunde, huisartsopleiders en praktijkondersteuners kan het van grote waarde blijken.
Inhoudsopgave

Deel 1: Bouwstenen van effectieve communicatie

 1. Patiëntgerichte communicatie
 2. Consultvoering in de huisartsenpraktijk
 3. Professionaliteit

 

Deel 2: Arts-patiëntcommunicatie

 1. Spoedeisende zorg
 2. Jeugd
 3. Ouderen
 4. Oncologie
 5. Palliatieve patiënten en hun naasten
 6. Geestelijke gezondheidszorg
 7. Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten
 8. Chronische complexe zorg
 9. Preventie
 10. Bijzondere patiëntcategorieën

 

Deel 3: Communicatie in de praktijk

 1. Communicatie met andere zorgverleners
 2. Samenwerking in de eigen praktijk
Review


"Een absolute 'must' voor praktiserende huisartsen en aios; net zo noodzakelijk als stethoscoop en oorspiegel"


"Een breed opgezet boek, waarin vrijwel alle situaties waarin communicatie in de huisartsenpraktijk een rol speelt, aan bod komen. Het voeren van gesprekken over seksuele problemen, ingrijpende gebeurtenissen, dreigende zelfdoding en somberheid en angst wordt helder en met goed te gebruiken voorbeeldzinnen besproken. Hoe pak je psychosociale problemen aan? Ik zag het zelden helderder verwoord! [..] 

Een prachtboek, mooi om in handen te hebben, vlot leesbaar en boordevol zinvolle en praktisch uiterst relevante informatie. [..] Een absolute 'must´ voor praktiserende huisartsen en aios; net zo noodzakelijk als stethoscoop en oorspiegel: basisgereedschap voor de dagelijkse praktijk."
 

Huisarts & Wetenschap, februari 2017

Productdetails
Uitgavejaar 2016
ISBN 9789085621478
Serie Verrichtingen in de huisartsenpraktijk
Verschijningsdatum 9 nov. 2016
Omvang 376
Redactie dr. P.W. Dielissen, drs. E.J. van der Jagt, dr. A.A. Timmerman
Editie 1
Auteur(s) P.W. Dielissen E.J. van der Jagt A.A. Timmerman
Bindwijze Hardcover
Taal Nederlands

Scroll to top