Mentaliseren in de kindertherapie

  • J.E. Verheugt-Pleiter M.G.J. Schmeets J. Zevalkink
€ 44,95
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige boeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving
"Mentaliserende kindertherapie – ook wel aangeduid als psychoanalytische ontwikkelingstherapie – omvat technieken om vastgelopen gebieden van psychologische ontwikkeling bij kinderen ‘vlot te trekken’; de therapievorm is een aanpassing van de mentaliseren bevorderende behandeling voor volwassen borderline patiënten en maakt gebruik van inzichten uit de psychoanalyse, baby-onderzoek, gehechtheidsonderzoek en neurobiologie.
Het uitgangspunt daarbij is dat kinderen met een vastgelopen ontwikkeling niet of onvoldoende hebben ervaren dat een ander in staat is hem of haar in gedachten te houden. Via de relatie met de therapeut leert het kind de capaciteit te ontwikkelen om de wensen en intenties van anderen en zichzelf waar te nemen.

Mentaliseren in de kindertherapie biedt een leidraad voor de praktijk van deze vorm van therapie. De bijbehorende technieken worden uitgebreid besproken en verduidelijkt met een groot aantal voorbeelden. Het observeerbaar maken van het werk van de behandelaar maakt het tegelijkertijd toetsbaar voor empirisch onderzoek en overdraagbaar aan andere therapeuten die deze methode willen leren.

Ten opzichte van de eerste druk zijn de eerste twee hoofdstukken grondig herzien; de overige hoofdstukken zijn aangevuld en/of geactualiseerd. Het (Engelstalige) voorwoord voor deze uitgave is geschreven door de internationaal vermaarde Peter Fonagy.

De uitgave is geschreven voor psychotherapeuten, ouderbegeleiders, orthopedagogen, psychiaters en gz-psychologen werkzaam binnen de kinder- en jeugd GGZ en zou tevens als onderwijsmateriaal kunnen dienen. Voor vaktherapeuten, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen en andere disciplines die met de zorg voor ernstig in hun ontwikkeling bedreigde kinderen te maken hebben, biedt de uitgave echter ook veel bruikbare informatie. "
Inhoudsopgave
1 Inleiding
2 Theoretische concepten
3 Doelgroep en diagnostiek
4 Behandelstrategie
5 Mentaliseren bevorderende ouderbegeleiding
6 Observatiemethode
7 Interventietechnieken: Aandachtsregulatie
8 Interventietechnieken:Affectregulatie
9 Interventietechnieken: Mentaliseren
10 Behandelpraktijk
Productdetails
Uitgavejaar 2010
ISBN 9789023246268
Verschijningsdatum 1 nov. 2010
Omvang 212
Editie 1
Auteur(s) J.E. Verheugt-Pleiter M.G.J. Schmeets J. Zevalkink
Bindwijze Ingenaaid
Taal Nederlands

Scroll to top